4 DERS, 11 BÖLÜM
Baş ağrısı hastalıkları ve migren hakkında bilmeniz gerekenler bu eğitimde!
EĞİTMENLE CANLI SORU-CEVAP
Canlı soru-cevap oturumlarına katılarak, Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen'e baş ağrısı ve migren hakkında tüm merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Tüm Eğitimleri Dilediğin Yerde Dilediğin Zaman İzle!
Dünya nüfusunun %4.6’sı ayda 15 gün ve üstünde baş ağrısı çekiyor!
Baş ağrısı sırasında ağrıyan yer beynimiz mi? Çocuklarda migren görülür mü? Migrenin tedavisi var mı? Migren hastaları günlük hayatında neleri değiştirmeli? Kişinin kendine migren tanısı koyabilmesi için cevaplaması gereken üç soru nedir? Migren tetikleyici yiyecek ve içecekler nelerdir? Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen, Neo Skola'daki yeni eğitimi Baş Ağrısı ve Migren’de baş ağrısı hastalıklarını, ağrı tiplerini ve farklı belirtileri anlatıyor. Migren hastaları için önemli tetikleyicileri, migren tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız seçenekleri, kişinin yaşadığı baş ağrısını "migren" olarak sınıflandırabilmek için değerlendirmesi gereken faktörleri paylaşıyor!
EĞİTMEN İMZALI SERTİFİKA
Eğitimi bitirince, üzerinde eğitmen imzasının bulunduğu sertifikaya sahip olursunuz
EKSTRA İÇERİKLER
Sertifikanı aldıktan sonra 12 hafta boyunca her hafta sana gönderilecek ekstra içeriklerde eğitim içeriğiyle paralel kitap önerileri, söyleşiler, videolar ve dahası seni bekliyor!
SINIRSIZ ERİŞİM
İzleme sınırı olmaksızın dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar izleyebilirsiniz
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen, Neo Skola için incelikle hazırladığı eğitiminde tüm dünyada en sık görülen sinir sistemi hastalıkları olan baş ağrısı hastalıkları ve migren hakkında tüm bilinmesi gerekenleri paylaşıyor. Bu eğitimin sonunda yaşadığınız farklı tip baş ağrılarını anlamlandırabilecek, migren hakkındaki en önemli soruların cevabına ulaşacaksınız.
Migren nedir sorusunun en basit cevabı, bir baş ağrısı hastalığıdır. Migren birincil bir baş ağrısı hastalığıdır ve çok sık görülmekle beraber kişinin günlük hayatını etkiler. Migren belirtileri arasında baş ağrısının yarım ve zonklayıcı özellikte olması vardır. Diğer migren belirtileri arasında ağrının günlük yaşam aktivitelerini engellemesi ve fiziksel aktivite ile kötüleşmesi bulunur. Migrene ne iyi gelir sorusunun direkt bir cevabı olmamakla birlikte farklı sebepleri olabilir.
Migren nedir sorusundan sonra sorulan en sık şeylerden biri de migren çeşitleriyle ilgilidir. Migrenin iki alt tipi bulunur. Bu alt tipler auralı migren ve aurasız migrendir. Auralı migren denen migren alt tipi, aurasız migrene göre daha az insanda görülen bir baş ağrısı türüdür.
Aurasız migren denen migren alt tipi, yalnızca baş ağrısı hastalıklarıyla seyreder. Bunun anlamı, baş ağrısının altında yatan başka bir hastalık olmamasıdır. Hastalığın kendisi baş ağrısıdır. Migrenin alt tipleri arasında en sık görülen baş ağrısı tipi aurasız migrendir.
Auralı migren, aurasız migren kadar sık görülmeyen bir baş ağrısı tipidir. Auralı migren, hastaların %15-20 gibi bir oranında görülür. Aura derken kastedilen şey aslında geçici nörolojik belirtilerdir. Aura genellikle en az 5 dakika, en fazla 60 dakika sürer. Auraların farklı tipleri bulunur. Bunlardan en sık görüleni görsel aura olarak tanımlanır. Diğer aura türleri arasında duysal aura, dasfazik aura, motor aura, beyin sapı aurası ve retinal aura bulunur.
Migren nedir sorusunun cevabında migrenin bir baş ağrısı hastalığı olduğundan bahsetmiştik. Her baş ağrısı migren olarak tanımlanamaz. Ancak dünyada en sık görülen sinir sistemi hastalıkları baş ağrısı hastalıklarıdır ve dünyada migrenin görülme sıklığı %14 olarak kaydedilmiştir. Migren belirtileri kendi kategorisinde değerlendirilebilir. Baş ağrısı nasıl geçer ve baş ağrısı neden olur sorularının cevabı ise illa migrenle ilgili olmak zorunda değildir. Migren sadece baş ağrısı değildir.
Tetikleyicilerin iyi yönetilmesi, migren sürecinin yönetilmesinde kritik öneme sahiptir. Migren hastaları aşırı uyarılabilir bir beyne sahiptir. Bu yüzden birçok tetikleyici olabilir. Bu doğrultuda baş ağrısı neden olur sorusuna cevap oluşturabilecek tetikleyiciler arasında gerekenden daha fazla ya da az uyumak, öğün atlamak, rüzgârlı havalar, hava basıncı değişiklikleri ve hormonal değişiklikler sayılabilir. Bunun yanında migren tetikleyicileri arasında çevresel faktörler ve hem fiziksel hem mental yorulma olabilir.
Migren kronik nörolojik bir hastalıktır. Bu yüzden kişi migren hastasıysa bunu değiştirmek mümkün değildir ama migren hastalığı daha yönetilebilir bir hâle getirilebilir. Migren hastalığı kişilerin günlük yaşamını etkiler ve yaşam kalitelerini düşürür. Bu yüzden migrenle gelen, migren hastalarının tecrübe ettiği ve beraber yaşamak zorunda olduğu belli yükler vardır. Bunlardan en bariz olanı atak sırasında gelen baş ağrısı, bir diğeri de atak dışında gelen “her an başım ağrıyabilir” kaygısıdır.
Migren hakkında bilmeniz gereken ilk şey migrenin birincil bir baş ağrısı hastalığı olduğudur. İkinci olarak migrenin %60 genetik, %40 epigenetik bir hastalık olduğu olabilir. Üçüncü olarak; kişinin beslenmesi, uyku düzeni ve stres yönetimi migren geliştirme riskini etkiler. Migren hakkında bilmeniz gereken dördüncü şey migrenle birlikte görülen hastalıkların başında uykusuzluğun gelmesi, beşinci şey ise migrenin auralı ve aurasız migren olmak üzere ikiye ayrılması olabilir. Altıncı olarak, migren kadınlarda 2-3 kat daha fazla görülür. Ayrıca migrende atak tedavisi uygulamalarına göre ağrı kesici alınacaksa atağın mümkün olduğunca erken döneminde alınmalıdır. Sekizinci şey migren hastası olma durumunun temelli olarak değiştirilemeyeceği, dokuzuncu şey ise migrenin kafein ve alkol tüketimiyle tetiklenebileceğidir. Migren hakkında bilmeniz gereken son şey ise standart ve herkese uyan bir tedavi olmadığı, migren tedavisinin kişiye göre oluşturulması gerektiğidir.
Baş Ağrısı Tipleri
Migren Belirtileri
Menstrüel Migren
Migren ve Menopoz
İlaçlı ve İlaçsız Migren Tedavileri
Migren Tetikleyicileri
Migren Nedir? Ne Değildir?
DERSLER ve BÖLÜMLER
Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen tarafından hazırlanan eğitimleri alanlar bu eğitimleri de aldı.
KATEGORİLER
Sinema
Tarih
Finans
Sağlık
Müzik
Girişimcilik
Gastronomi
Yaşam Kültürü
Satış
Pazarlama
Liderlik
Yetkinlik Gelişimi
Sanat
Bilim
Sürdürülebilirlik
EĞİTMENLER
Alp Ersönmez
Giovanni Guidetti
Ahmet Hazım Topçuoğlu
Muhsin Akgün
Dr. Can Gürbüz
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat
Müjde Mısırlı
Enis Arslan
Levon Bağış
Doç. Dr. Defne Eraslan
İrem Göğüş
Cem Bozkuş
Mehmet Açar
Ateş Ataseven
EĞİTİMLER
Agility: İş Hayatında Çeviklik
Amerikan Sinema Tarihi
Anadolu Mutfağının Modern Yorumu
Antik Çağ'dan 19. Yüzyıla Sanat Tarihi
Atatürk’ü Anlamak
Avrupa ve Dünya Sineması Tarihi
Ağız Yapısı ve Lezzet Katmanları
B2B Pazarlama Eğitimi
Baş Ağrısı ve Migren
Başarılı Kariyerin Sırları
Bir Yaşam Şekli Olarak Yoga
Bira Tarihi ve Kültürü
Biyoçeşitliliği Anlamak ve Korumak
Blockchain ve Kripto Paranın Temelleri