3 DERS, 11 BÖLÜM
Biyoçeşitliliğin tanımları ve önemi dünya tarihinden örneklerle bu eğitimde!
EĞİTMENLE CANLI SORU-CEVAP
Canlı soru-cevap oturumlarına katılarak, Prof. Dr. Utku Perktaş’a biyoçeşitlilik hakkında tüm merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Tüm Eğitimleri Dilediğin Yerde Dilediğin Zaman İzle!
3.8 milyarlık dünya tarihine baktığımız zaman elimizdeki miras 2.16 milyon tür. Ve bu mirasa sahip çıkmamız gerekiyor!
Biyoçeşitlilik bizim hayatımız için neden önemli? 2.16 milyonun türün en az 1 milyonunu hangi canlı grubu oluşturuyor? Böceklersiz bir dünyada yaşamak mümkün mü? Dinozorlar gerçekten yok oldu mu? Türkiye biyoçeşitliliğin sıcak noktaları açısından neden önemli? Bugün içinde olduğumuz altıncı yok oluş dönemi ne anlama geliyor? Ekolog ve Evrimsel Biyolog Prof. Dr. Utku Perktaş, Biyoçeşitlilik Eğitimi’nde Dünya tarihinden örneklerle canlı türlerinin yok oluşunu, insan çağının ve iklim krizinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkisini ele alıyor. İzleyenleri küresel biyoçeşitlilik konusunda olduğumuz noktayı anlamaya ve bu konuda birer dünya vatandaşı olarak yapabileceklerimizi keşfetmeye davet ediyor!
EĞİTMEN İMZALI SERTİFİKA
Eğitimi bitirince, üzerinde eğitmen imzasının bulunduğu sertifikaya sahip olursunuz
EKSTRA İÇERİKLER
Sertifikanı aldıktan sonra 12 hafta boyunca her hafta sana gönderilecek ekstra içeriklerde eğitim içeriğiyle paralel kitap önerileri, söyleşiler, videolar ve dahası seni bekliyor!
SINIRSIZ ERİŞİM
İzleme sınırı olmaksızın dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar izleyebilirsiniz
Biyoçeşitliliği Anlamak ve Korumak, Ekolog ve Evrimsel Biyolog Prof. Dr. Utku Perktaş tarafından incelikle hazırlandı. Biyoçeşitliliğin küresel desenlerini ve dünyamız için önemini ele alan bu eğitimde; tüm yönleriyle biyoçeşitlilik ve insan çağında türlerin yok oluşu konusunda farkındalık kazanacak, bugün içinde olduğumuz altıncı yok oluşu durdurmak için yapılması gerekenleri keşfedeceksiniz.
Biyoçeşitlilik nedir sorusunun en basit ve temel cevabı, yaşamın çeşitliliği olabilir. Biyoçeşitlilik kavramının çevremizdeki canlıların birbirinden ne kadar farklı olduğu ve aralarındaki etkileşim gibi yönleri de bulunur. Biyoçeşitlilik, temel anlamda 3.8 milyar yıllık bir dünya mirası olarak da tanımlanabilir. Biyoçeşitlilik nedir sorusuna karşı bir cevap verirken çeşitlilik ve zenginlik kavramlarını karıştırmamak oldukça önemlidir.
Biyoçeşitlilik konusunda dünyanın farklı yerlerinde farklı biyoçeşitlilik desenleri görülür. Buna sebep olan, biyoçeşitliliği etkileyen faktörler vardır. Tarihsel faktörler, kıtaların kayması gibi jeolojik faktörler ve evrimsel süreç bu faktörlerden bazılarıdır. Biyoçeşitlilikten bahsederken bunun bazı bölgelerde daha yüksek olmasında etkili olan faktörlerden biri de endemik türlerin fazlalığıdır. Dolayısıyla endemik türlerin yüksek olduğu bölgelere zarar gelmedi biyoçeşitlilik durumuna da zarar gösterir.
Tarihsel faktörler, kıtaların değişmesi gibi jeolojik faktörler ve evrimsel faktörlerin biyoçeşitliliği etkileyen faktörler olduğunu söylemek mümkün. Bununla beraber, biyoçeşitlilik durumunu etkileyen başka faktörler de vardır. Örneğin insan faaliyetleri, küresel biyoçeşitlilik desenlerini ciddi derecede değiştirmiş durumda. Türler arasındaki çeşitlilik, oldukça uzun süreçler sonucunda günümüze kadar gelmiştir ve biyoçeşitlilik ortaya çıkmıştır.
Biyoçeşitlilik kapsamında tür çeşitliliğinden bahsederken aslında bir bölgedeki farklı türlerden bahsedilir. Ancak bu tür zenginliği ile karıştırılmamalıdır. Tür çeşitliliği konusunda türler arasındaki etkileşim de oldukça önemli bir role sahiptir. Tür tanımı yaparken üreme birlikteliği esas alınır ve en temel kriterdir. Bu bağlamda tür çeşitliliği de verimli döller verebilen bireylerin oluşturduğu topluluklardır denebilir.
Dünya Koruma Birliği’ne göre biyoçeşitlilik durumunun korunması için genetik çeşitlilik basamağından başlanması gerekir. Genetik çeşitlilik, bir türün içindeki gen havuzunu oluşturan kalıtsal materyalin tamamı olarak tanımlanabilir. Eğer genetik çeşitlilik bir şekilde homojenleşmeye başlarsa, homojenleşen türün değişen çevre koşullarına uyum sağlaması zorlanır. Dolayısıyla genetik çeşitliliğin yüksek olduğu popülasyonlar iklim değişikliği gibi durumlarla daha iyi baş edebilmektedir.
Ekosistem, bir bölgedeki türlerin cansız ortamla beraber oluşturduğu ekolojik bir bütün olarak tanımlanabilir. Farklı canlı türlerinin belli bir bölgede yaşayabilmesini sağlayan toprak yapısı veya iklimsel özelliklerin oluşturduğu ekolojik bir sistem bulunur. Ekolojik sistem ve ekosistem çeşitliliği, biyoçeşitlilik açısından büyük bir öneme sahiptir. Ancak ekosistem dendiğinde bölgedeki cansız bileşenlerin de işin içine girdiğini unutmamak gerekir.
Biyoçeşitlilik kapsamında düşünüldüğünde yok oluşlar aslında evrimi tetikleyen süreçlerdir ve yok oluşlara ihtiyacımız vardır. Ancak geçmişte yok oluşlar rastgele olaylar sonucunda gerçekleşiyorken günümüzde insanlar doğaya müdahale ediyor, iklimi değiştiriyor, habitatları bozuyor ve ormansızlaşmaya sebep oluyor. Canlıların yaşam alanına yapılan direkt müdahale sonucunda yok oluşlar gerçekleşmeye devam ediyor ama artık biyoçeşitlilik tehdit altında çünkü çok kısa sürelerde türleri kaybediyoruz.
Günümüzde devam eden çalışmalara rağmen biyoçeşitlilik hâlâ tehdit altında. Bunun sebeplerinden biri, çalışmaların çoğunun doğal dünyanın durumuna odaklanması ve spesifik problemlere yeterince odaklanmaması. Spesifik problemlere odaklanıldığı ve belli grupların dikkate alındığı durumlarda, çalışmalar buraya odaklanırsa biyoçeşitlilik ve devamı konusunda ilerleme kaydedilebileceğini söylemek mümkün.
Biyoçeşitlilik Nedir?
Ekosistem Çeşitliliği
Biyoçeşitliliğin Önemi
Biyoçeşitliliğin Sıcak Noktaları
İnsanlığın Etkisinde Biyoçeşitlilik
Türlerin Yok Oluşu
İklim Değişikliğinin Etkileri
DERSLER ve BÖLÜMLER
Prof. Dr. Utku Perktaş tarafından hazırlanan eğitimleri alanlar bu eğitimleri de aldı.
KATEGORİLER
Sinema
Tarih
Finans
Sağlık
Müzik
Girişimcilik
Gastronomi
Yaşam Kültürü
Satış
Pazarlama
Liderlik
Yetkinlik Gelişimi
Sanat
Bilim
Sürdürülebilirlik
EĞİTMENLER
Alp Ersönmez
Giovanni Guidetti
Ahmet Hazım Topçuoğlu
Muhsin Akgün
Dr. Can Gürbüz
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat
Müjde Mısırlı
Enis Arslan
Levon Bağış
Doç. Dr. Defne Eraslan
İrem Göğüş
Cem Bozkuş
Mehmet Açar
Ateş Ataseven
EĞİTİMLER
3 Cisim Problemi ve Kaos Kuramı
Agility: İş Hayatında Çeviklik
Amerikan Sinema Tarihi
Anadolu Mutfağının Modern Yorumu
Antik Çağ'dan 19. Yüzyıla Sanat Tarihi
Atatürk'ün Mirasını Anlamak ve Geleceğe Taşımak
Atatürk’ü Anlamak
Avrupa ve Dünya Sineması Tarihi
Ağız Yapısı ve Lezzet Katmanları
B2B Pazarlama Eğitimi
Baş Ağrısı ve Migren
Başarılı Kariyerin Sırları
Bir Yaşam Şekli Olarak Yoga
Bir Şarkının Anatomisi: Grup Müziği ve Prodüksiyon Süreci