5 DERS, 27 BÖLÜM
Butik bira üretiminin, türlerinin ve tadımının tüm incelikleri bu eğitimde!
EĞİTMENLE CANLI SORU-CEVAP
Canlı soru-cevap oturumlarına katılarak, Yeme & İçme Uzmanı Oğul Türkkan’a craft biracılığa ve craft bira tadımına dair merak ettiklerinizi sorabilirsiniz
Tüm Eğitimleri Dilediğin Yerde Dilediğin Zaman İzle!
Craft biracılar aslında tarihte yok olmuş reçeteleri bulmaları ile meşhurdur.
"Craft" yani butik bira geleneği nasıl başladı? Evde bira yapımı tarzları neler? Butik bira olarak adlandırılmak için hangi şartları sağlamak gerekir? Pilsner, IPA, NEIPA ve Irish Red Ale tipi biralar birbirinden nasıl ayrışır? Porter ve stout biralar hangi özellikleriyle öne çıkar? Brewpub ve taproom arasındaki fark nedir? Bira tadımında puanlama nasıl yapılır? Hangi bölgelerin şerbetçi otu biraya nasıl bir lezzet katar? Bira, microbrewery'de hangi süreçlerden geçiyor? Oğul Türkkan "Craft Beer: Butik Bira Yapımı ve Tadımı" eğitiminde bu sorularla birlikte butik bira dünyasına dair tüm merak edilenleri cevaplıyor, Türkiye’nin ilk bira hakemlerinden Brewmaster Cem Sürer ile izleyenleri bira fabrikasında bir yolculuğa davet ediyor!
EĞİTMEN İMZALI SERTİFİKA
Eğitimi bitirince, üzerinde eğitmen imzasının bulunduğu sertifikaya sahip olursunuz
EKSTRA İÇERİKLER
Sertifikanı aldıktan sonra 12 hafta boyunca her hafta sana gönderilecek ekstra içeriklerde eğitim içeriğiyle paralel kitap önerileri, söyleşiler, videolar ve dahası seni bekliyor!
SINIRSIZ ERİŞİM
İzleme sınırı olmaksızın dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar izleyebilirsiniz
Yeme & İçme Uzmanı Oğul Türkkan, "Craft Beer: Butik Bira Yapımı ve Tadımı" eğitiminde tarihte “craft beer” geleneğinin gelişimini, üretim süreçlerini, craft bira markası olmanın şartlarını, ev biracılığını anlatıyor. Türkiye’nin ilk bira hakemlerinden Brewmaster Cem Sürer ile birlikte gezdikleri mikro bira fabrikasında izleyenleri biranın üretim sürecinde bir yolculuğa çıkarıyor, birbirinden farklı aroma ve bölgelerden craft biraların tadımını yapıyor.
Butik bira veya craft bira yapımı biranın kendisinin tarihi kadar eski zamanlara gider. Mezopotamya’da ev biracılığı ile başlayan butik bira kültürü günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Butik biraların üretildiği farklı tesis türleri bulunmaktadır. Belli aşamalara sahip olan bu süreç gerekli standartları karşılamalıdır. Bu standartlar ve butik bira yapım aşamaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Oğul Türkkan tarafından hazırlanan butik bira eğitimini izlemeye başlayın!
Craft bira nedir? Craft bira da denen butik bira, yüzyıllar öncesinde ev biracılığıyla başlamıştır. Bir butik bira firması olabilmek için butik bira üreticileri belli standartları karşılamalıdır. Bu standartların ilki markanın üretim kapasitesidir. Karşılanması gereken bir başka standart ise markanın finansal yapısının bağımsız olmasıdır. Son olarak da elbette bir butik bira markası olabilmek için üreticilerin gerekli yasal ruhsatları almış olması gerekmektedir.
Söz konusu butik bira ve butik bira yapımı olduğunda bilinmesi gereken en temel şeylerden biri biranın temel maddeleridir. Biranın dört temel maddesi su, malt, şerbetçi otu ve maya olarak sıralanabilir. Butik bira fabrikalarındaki üretim süreçlerinden bahsetmek gerekirse ilk aşamanın malt öğütme olduğu söylenebilir. Bu aşamayı daha sonrasında mayşeleme, süzme, kaynatma, whirlpool, fermantasyon ve dinlendirme aşamaları takip eder. Tüm bu aşamaların sonunda butik bira kontrol ve analiz için hazırdır.
Butik bira dediğimiz bira tipine craft bira da denmektedir. Butik bira, üretim şekli olarak temelde ikiye ayrılır. Bunlar butik bira tesislerine yapılan biralar ve ev biracılığı ile üretilen biralardır. Elbette craft bire tesislerinin karşılaması gereken belli kriterler vardır. Ev biracılığı ise tarih boyunca çok uzun bir süredir gerçekleştirilen bir pratiktir. Neo Skola için Oğul Türkkan tarafından hazırlanan butik bira eğitimi her iki yöntemden de bahsederken çoğunlukla butik bira tesislerinde gerçekleşen üretim sürecine odaklanır.
Neo Skola’da bulunan ve Oğul Türkkan’ın hazırladığı butik bira eğitiminin tadım kısmında çeşitli butik bira türlerinin tadımı da yer almaktadır. Bunlar sırasıyla Yeni Zelanda Pilsner, Alman tarzı buğday birası, İrlanda tipi Red Ale, Amerikan Pale Ale, IPA, Porter ve Stout biralar, Belçika craft birası, Grape Ale ve Rye IPA’dir. Eğitimin bu kısmında bu butik bira türlerinin her biri tadılmış ve üzerine konuşulmuştur.
Yeni Zelanda Pilsner, eğitim kapsamında tadılan ilk butik bira türüdür. Aromatik ve meyvemsi bir Pilsner olan bira türü, yarı tatlı bir bitiş sunar.
Alman buğday birası orta gövdeli ve kolay içimlidir. Diğer butik bira türlerine göre buğday biraları tatlılık açısından dengelidir ve kalıcı bir köpüğe sahiptir.
İrlanda tipi Red Ale butik bira türü genelde kırmızı tonlara sahiptir. Şerbetçi otu kullanılır. Bu eğitimde tadılan Irish Red Ale’in yapımında beş farklı malt türü kullanılmıştır.
Amerikan Pale Ale türü butik bira, Amerikan craft bira devriminin birasıdır. Bu butik bira türü daha aromatik bir yapıya sahiptir. Karamel dokunuşuna sahip bir biradır.
Kısaltması IPA olan butik bira türünün açılımı India Pale Ale’dir. Tarihte kaybolan reçetelerin keşfedilmesiyle Amerika’da NEIPA olarak yeniden doğmuştur.
Porter adlı butik bira türü Londra limanlarında ortaya çıkan bir butik biradır. Stout Porter ise İrlandalılar tarafından, Porter’dan daha sert olduğu iddiasıyla yapılmıştır.
Belçika butik bira türleri içlerindeki şeker miktarına göre single, dubbel, tripel ve quadrupel olarak tanımlanır. Belçika butik biraları hafif karanfil, baharat ve vanilya kokuları taşır.
Grape ale denen butik bira türü, üzüm şırası ile mayşenin karıştırılmasıyla yapılır. Böylece bu biraya şeker tadını katan malzemelerden biri de üzüm şırası olmuştur.
Rye IPA adlı butik bira türü, çavdarın IPA tarzında entegre edilmesiyle ortaya çıkar. Bu butik bira türünde genelde nötr Amerikan ale mayaları kullanılır.
Mayalama aşamasının ne kadar süreceği, butik bira reçetesine göre değişiklik gösterir ancak ortalama 7 gün sürer.
Bira yapımında kaynatma sayesinde şıra hijyenik bir duruma gelir. Kaynatma süreci aynı zamanda istenmeyen aromaların uçmasını sağlar. Butik bira yaparken şerbetçi otu da kaynatma sırasında eklenir.
Lager ve ale olmak üzere iki temel maya türü bulunur. Lager mayası daha nötr biralar üretirken ale mayası meyvemsi aromalar oluşturur. Yine de farklı ale mayaları butik bira yapımında biraya farklı aromalar katabilir.
Dünyanın farklı yerlerinden gelen birçok çeşitli butik bira çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Yeni Zelanda Pilsner, İrlanda tipi Red Ale, Amerikan Pale Ale ve India Pale Ale (IPA) olarak sıralanabilir.
Lager tipi birada lager tipi maya kullanılır. Lager tipi butik biralar daha nötr olur çünkü fermantasyon soğuk ortamlarda gerçekleşir.
Ale ve lager tipi maya kullanarak yapılan butik bira türleri farklılık gösterir. Lager mayası daha nötr tatta biralar üretirken ale mayası meyvemsi aromalar oluşturur.
Farklı tipte Pale Ale butik biralar bulunmaktadır. Amerikan Pale Ale, craft bira devriminin en önemli bira türlerinden olmuştur. İngiliz Pale Ale biralara kıyasla daha aromatiktir. IPA olarak bilinen India Pale Ale de en ünlü butik bira türlerindendir.
Porter bira, Londra limanlarında yapılan biraların artanları ile fazla kavrulmuş malttan yapılan biraların karıştırılmasıyla yapılır. Adı da “liman” anlamına gelen “port” kelimesinden gelmektedir.
Stout Porter adlı butik bira türü, İrlandalılar tarafından Porter’dan daha kuvvetli olduğu iddiasıyla yapılmıştır. Temel anlamda İrlanda usulü yapılan Porter biralardır.
“Craft Beer” Nedir?
Craft Bira Üretimi
Biranın Temel Maddeleri
Craft Bira Çeşitleri ve Tadımı
Bira Fabrikasında Üretim Süreçleri
Ev Biracılığı
Craft Bira Tadımı
IPA, Irish Red Ale, Grape Ale
Yeni Zelanda Pilsner, Porter ve Stout
Amerikan Pale Ale, Rye IPA
Bira Puanlama
DERSLER ve BÖLÜMLER
Oğul Türkkan tarafından hazırlanan eğitimleri alanlar bu eğitimleri de aldı.
KATEGORİLER
Sinema
Tarih
Finans
Sağlık
Müzik
Girişimcilik
Gastronomi
Yaşam Kültürü
Satış
Pazarlama
Liderlik
Yetkinlik Gelişimi
Sanat
Bilim
Sürdürülebilirlik
EĞİTMENLER
Alp Ersönmez
Giovanni Guidetti
Ahmet Hazım Topçuoğlu
Muhsin Akgün
Dr. Can Gürbüz
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat
Müjde Mısırlı
Enis Arslan
Levon Bağış
Doç. Dr. Defne Eraslan
İrem Göğüş
Cem Bozkuş
Mehmet Açar
Ateş Ataseven
EĞİTİMLER
Agility: İş Hayatında Çeviklik
Amerikan Sinema Tarihi
Anadolu Mutfağının Modern Yorumu
Antik Çağ'dan 19. Yüzyıla Sanat Tarihi
Atatürk’ü Anlamak
Avrupa ve Dünya Sineması Tarihi
Ağız Yapısı ve Lezzet Katmanları
B2B Pazarlama Eğitimi
Baş Ağrısı ve Migren
Başarılı Kariyerin Sırları
Bir Yaşam Şekli Olarak Yoga
Bira Tarihi ve Kültürü
Biyoçeşitliliği Anlamak ve Korumak
Blockchain ve Kripto Paranın Temelleri