Michael Önder bu eğitimde logline’dan tretmana, fikirden bitmiş senaryoya kadar olan tüm süreçleri anlatıyor. Dramatik ironi, ana karakter, çatışma ve olay örgüsü gibi birçok kavramı anlattığı bu eğitimle fikirlerinizi bir gün ekranlarda izleyebileceğiniz bir senaryoya dönüştürebilirsiniz.
6 DERS, 22 BÖLÜM
Profesyonel senaryo yazım teknikleri bu eğitimde!
EĞİTMENLE CANLI SORU-CEVAP
Canlı soru-cevap oturumlarına katılarak, Yönetmen ve Senarist Michael Önder’e senaryo yazımı ile ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz
Tüm Eğitimleri Dilediğin Yerde Dilediğin Zaman İzle!
Her fikir bir senaryoya dönüşebilir ama bunun için doğru soruları sormanız gerekir.
Profesyonel film senaryosu yazmak belirli kurallara tabidir. Bu kurallar öğrenildiğinde senaryo yazmak zor olmaktan çıkıp keyif veren bir yolculuğa dönüşür. Yönetmen ve Senarist Michael Önder Senaryo Eğitimi’nde, uluslararası profesyonel senaryo yazım tekniklerini anlatırken, çok sevdiği sinemanın kökenlerine dönüp ustalardan örnekler, sektördeki deneyimlerini aktarıp işin mutfağından bilgiler veriyor. Bu eğitimde profesyonel senaryo yapısı kurmayı öğrenecek, kendi senaryonuzu yazmak için ihtiyaç duyduğunuz teknik bilgiye ulaşacaksınız.
EĞİTMEN İMZALI SERTİFİKA
Eğitimi bitirince, üzerinde eğitmen imzasının bulunduğu sertifikaya sahip olursunuz
EKSTRA İÇERİKLER
Sertifikanı aldıktan sonra 12 hafta boyunca her hafta sana gönderilecek ekstra içeriklerde eğitim içeriğiyle paralel kitap önerileri, söyleşiler, videolar ve dahası seni bekliyor!
SINIRSIZ ERİŞİM
İzleme sınırı olmaksızın dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar izleyebilirsiniz
Michael Önder bu eğitimde logline’dan tretmana, fikirden bitmiş senaryoya kadar olan tüm süreçleri anlatıyor. Dramatik ironi, ana karakter, çatışma ve olay örgüsü gibi birçok kavramı anlattığı bu eğitimle fikirlerinizi bir gün ekranlarda izleyebileceğiniz bir senaryoya dönüştürebilirsiniz.
Yönetmen ve yazar Michael Önder’in Neo Skola için hazırladığı senaryo eğitimi kapsamında senaryo yazımına giriş ve karakter yaratmanın kuralları gibi dersler bulunuyor. Değişim ve çatışma gibi senaryo öğeleri inceleniyor. Dahası, senaryonun kırılma anları olan perdeler Önder tarafından detaylıca anlatılıyor ve sahne yaratmanın püf noktaları paylaşılıyor. Senaryo yazma sürecinde bir sahne yazarken nelere dikkat edilmeli, diyaloglar nasıl yazılmalı gibi soruların cevapları bu eğitimde sizleri bekliyor. Eğitim aynı zamanda senaryoya teknik bir bakış sunuyor. “Senarist nasıl olunur?” gibi sorularınız varsa Michael Önder’den Senaryo Eğitimi tam sizin için!
Öncelikle sorulması gereken soru “Senaryo nedir?” olmalıdır. Bir filmin yapılması için yönetmenden dekor ekibine, tasarımcılardan sanat yönetmenine birçok insanın katkıda bulunduğu ortak bir çalışma gereklidir. Bu ortak çalışmada ortak bir dile ihtiyaç vardır, bu ortak dil de senaryo olur. Senarist, bu senaryoyu kaleme alan kişidir. Bütün ekip bu senaryo etrafında toplanır ve senaryonun onları yönlendirmesine izin verir. Senaryo eğitimi kapsamında senaryo diye adlandırılan bu ortak dilin metnini oluşturmanın püf noktalarını öğrenebilir, merak ettiğiniz soruların cevabını yönetmen ve yazar Michael Önder’den dinleyebilirsiniz.
Senaryo, bir filmin yapım sürecine dahil olan tüm ekibin kullandığı ortak dildir. Yapım sürecindeki tüm bileşenleri bir araya getirir ve onları süreç boyunca yönlendirir. Senaryo yalnızca metin olarak bir fonksiyona sahip olmaktan ve sadece hikâye anlatmaktan çok uzaktır. Aksine, senaryo kendisinden beslenen farklı departmanlarla konuşur. Herkesin senaryo dilinden anlaması gerektiği ve senaryo herkesi yönlendireceği için senaryo yazımında takip edilmesi ve uyulması gereken belli formatlar ve kurallar bulunur. Senaryo eğitimi kapsamında bu kural ve formatlar hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Senaryo yazımında logline oldukça önemli bir terimdir. Logline, filmin konusunun tek bir cümlede anlatılmasıdır. Logline, senarist için çok önemlidir çünkü hikâyeyi netleştirmesini sağlar. Hikâyenin özü, iskeleti, ortasındaki bir cümle logline sayesinde bulunur. Logline yazmak için yapılması gereken ilk şey filmin ana karakterinin kim olduğu sorusuna cevap vermektir. Daha sonra belirlenmesi gereken şey ise niyet belirtisi olarak sıralanabilir. Karakterin ne yapmak istediği ve karşısına nasıl engeller çıktığı, bu engelleri nasıl aştığı gibi noktalar logline yazımı ve dolayısıyla senaryo iskeleti için çok önemlidir. Logline yazarken senarist hikâyesinin ne olduğunu yazmalı ve bunu saklamamalıdır.
Senaryo yazımında logline yazıldıktan sonraki basamaklardan biri de tretman yazılmasıdır. Tretman, senaryonun düz yazı hali olarak tanımlanabilir. Tretman içinde diyaloglar bulunmaz. Senarist bu noktada yazmak istediği hikâyeyi senaryo formatında değil de düz yazı halinde yazıya döker. Ancak tretman, roman gibi yazılması gereken bir şey değildir. Yazılan metnin eninde sonunda bir senaryo olacağı unutulmamalıdır. Dolayısıyla tretman yazarken çekilemeyecek sahnelere ve ağırlıklı olarak duygulara yoğunluk vermek senaryo yazımını zorlaştıracaktır. Yine de tretman yazarken teknik detaylardan uzak durulmalıdır.
Neo Skola kapsamında Michael Önder tarafından hazırlanmış senaryo eğitimi ile senaryo yazımının temellerini öğrenebilirsiniz. Logline ve tretman gibi önemli terimlerin tanımı ve hazırlıklarının püf noktalarının yanında ana karakteri oluşturmak ve tanıtmak gibi noktalara değinen eğitim, senaryonun değişim ve çatışma gibi öğeleri hakkında da bilgi veriyor. Dramatik ironi kullanımı, diyalog yazımı, senaryo yazımının teknik aşamaları gibi konulara da değinen eğitimi senaryo yazımı için çok faydalı bulacaksınız.
Senarist olmak için senaryo yazımının aşamalarının yanında senaryonun takip etmesi gereken format ve kuralları bilmek önemlidir. Tüm ekibin ortak dili olarak tanımlanan senaryonun yazım süreci zor ve detaylı olduğundan Michael Önder tarafından Neo Skola için hazırlanan senaryo eğitiminden faydalanabilir, senaryonun temel öğeleri ve sahip olması gereken özelliklerinin yanı sıra senaryo yazımının püf noktalarını keşfedebilirsiniz.
Senaryo yazmak, senaryoların takip etmesi gereken format ve kurallar sebebiyle belli bir bilgi birikimi gerektirmektedir. Ancak bu bilgi birikimini edindikten sonra, bir fikri olan herkes senaryo yazabilir. Bu fikri ekranlara taşıyacak bir senaryoyu kaleme almak kolay değildir, ancak senaryo yazımını iyileştirmek deneme yanılma süreçlerine ve zaman içinde kazanılan deneyimlere bağlıdır.
Senaryo
Logline
Tretman
Ana Karakteri Anlamak ve Sevmek
Çatışma
Sahne Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dramatik İroni
Diyalog
DERSLER ve BÖLÜMLER
Michael Önder tarafından hazırlanan eğitimleri alanlar bu eğitimleri de aldı.
KATEGORİLER
Sinema
Tarih
Finans
Sağlık
Müzik
Girişimcilik
Gastronomi
Yaşam Kültürü
Satış
Pazarlama
Liderlik
Yetkinlik Gelişimi
Sanat
Bilim
Sürdürülebilirlik
EĞİTMENLER
Alp Ersönmez
Giovanni Guidetti
Ahmet Hazım Topçuoğlu
Muhsin Akgün
Dr. Can Gürbüz
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat
Müjde Mısırlı
Enis Arslan
Levon Bağış
Doç. Dr. Defne Eraslan
İrem Göğüş
Cem Bozkuş
Mehmet Açar
Ateş Ataseven
EĞİTİMLER
3 Cisim Problemi ve Kaos Kuramı
Agility: İş Hayatında Çeviklik
Amerikan Sinema Tarihi
Anadolu Mutfağının Modern Yorumu
Antik Çağ'dan 19. Yüzyıla Sanat Tarihi
Atatürk'ün Mirasını Anlamak ve Geleceğe Taşımak
Atatürk’ü Anlamak
Avrupa ve Dünya Sineması Tarihi
Ağız Yapısı ve Lezzet Katmanları
B2B Pazarlama Eğitimi
Baş Ağrısı ve Migren
Başarılı Kariyerin Sırları
Bir Yaşam Şekli Olarak Yoga
Bir Şarkının Anatomisi: Grup Müziği ve Prodüksiyon Süreci